Tuesday, August 21, 2012

Duit Raya: Mulut Punya Pasal =P

Do you like this post?
Yeaayyyyy!!! Selamat Hari Raya uolsss!!!

Ni yang rasa nak menyanyi lagu raya pepagi buta. Hihihi suke hati sangat ni. Datang opis lambat, jalan masih lengang. Parking kat opis pon sunyi sepi uols! Kalo tetiap hari camni, iolss mmg semangat-prebet sangat nak datang keje.

Yiiihhhaaaaaaaaa!!!

Bende pertama aku buat sebaik je sampai kat opis ni ialah mencari sampul yang berisi duit raya. Sampai tertonggeng2 bawah meja. (Long, den dah jumpe duit raya den!!!)

Adoiiiyaaiiii.

Ni semua mulut aku punya pasal lah! Gatal sangat dok sebut kat sumer orang. Sume pakat usik aku baik benor bagi duit raya kat bebudak. Nak cover macho punya pasal, aku guna jawapan template: "Tahun ni tukar duit raya sebab nak dapat duit baru je. Takmo bagi kat bebudak yang datang beraya sangat."

Rasa cam nak pisau2kan je mulut aku.

Raya Pertama --- bebila budak2 datang umah, gubra aku mencari2 duit raya. Memangla takmo galakkan sangat bebudak zaman skarang beraya semata2 duit raya. Tapi bila aku terkenang2 zaman kecik2 aku, tak sampai hati!!! Naseb baik la Along ada extra duit yang aku leh pinjam.

Bila dah tua ni, boleh lah cakap, "Apalah sangat duit raya seangpau serumah tu!"

Masa kecik2 dulu, sebab duit rayalah aku sebok nak pegi beraya!!! Sampai merajuk2 ngan adik-beradik aku, kalo duit raya aku tak sama banyak ngan diorg.

Orang len dok sebok masuk duit ke dalam angpau sebelum Raya, aku ni baru nak terhegeh2 masukkan skarang. Hujung minggu ni target aku, nak huluq gak kat sepupu2 kecik, sedara-mara yang aku jumpe masa 'sesi melawat sanak sedara terchenta'.

Note: Bukan pasal nak terapkan kat bebudak pasal budaya duit raya tapi nak bebudak seronok dan ada mende yang boleh dikenang masa diorg dah tua. Daripada bebudak skarang takmo beraya dan dok memerap kat umah main Angry Bird kat iPad tu.......

Umpama beraya tanpa lagu rayalaaa.....tak lengkap! =P

Pesanan untuk diri sendiri, mulut kita, doa kita. Lenkali takyah maintain kewl kat orang. Aku memang berjiwa kolot dan tradisional. Aku suke bagi duit raya. Dapat duit raya --- lagilah suka!!! Ngaku je laaa...

Peace uols!!!

4 comments:

nittrell said...

ni rupenye keje 1st ko wat dtg opis????

Rena^CRuZee said...

u syadapppp LoL =P

Farrah MF said...

huhuhu nasib baik jumpa...u & ur sifat 'penyimpan'...

Rena^CRuZee said...

Main pointnya i'm a good keeper. Hahaha