Tuesday, January 18, 2011

Hari Yang Sangat BEST

Do you like this post?
Awal pagi aku dah bertolak ke skool lama kakak aku. Sbb aku x sure nak park kat maner dan kene pegi mana. Stakat pintu gerbang tu, mmg dah tahu.

Believe it or not, aku pusing satu university tu ada dalam 6 kali rasanya. Tak jumpe2 tempat parking utk visitors. Ada jumpe, tapi sangat jauh lak daripada lab yg aku kene bertapa selama dua hari ni. So nak tak nak, aku parked je kat tempat students.

Tetibe Pak Guard bagi salam, "Assalamualaikum, dik. Leh tgk matrix card?"
Aku jawab, "W'salam encik. Saya takde matrix card. Saya ada kelas kat sini."
Pak Guard tanya, "Adik student kuliah mana? Kalau bukan student tak bole parking sini."
Aku jawab, "Saya bukan study lagi."
Pak Guard tanya lagi, "Keje mana?"
Aku jawab, "xxxx."

Keajaiban #1: Pak Guard angguk dan tros carik drivers lain. Dalam hati aku....hoaaa....Alhamdulillah. Dahsat tol...

Kat tempat kete, tgh sibuk duduk layan music budak2 kete sbelah ketuk tingkap aku. "Awak, tayar kete awak pancit."

Hoooaaaa..... Unlike usual, aku x sepanik selalu. Sejak dua menjak ni, setelah aku blajar tentang kisah guru dan anak muridnya yang belajar menyebut bismillah dengan yakin, aku blajar jangan gopoh sangat bertindak. Aku baca doa dalam hati dan YAKIN. Tros jalan masok kelas.

Hari ni aku dapat kawan baru lagi. Fiza, Kak Mazlina, Nizam the lecturer and beberapa anak ikansss yang aku panggil 'adik' jer. Siyes, tadi aku ingat nama diorg. Sampai umah, leh lupa lak.

Keajaiban #2: Haa... Ini taktiknya! Saja aku share kat sini salah satu rahsia 'ice-breaking' aku. Ini yang aku slalu amalkan. 100% successful so far! Manusia kat dunia ni tak kira pompuan ke lelaki, suka dipanggil muda. Angin kalo orang panggil kakak. Selalunya kat tempat baru, berjumpa orang baru... Aku akan guna kesempatan ni untuk jadi manusia paling tua. Dan aku ended up, dengan hampir 100% of the class kenal dan beramah mesra ngan aku. (Lihat bebaik statement aku. Aku tak tulis, aku kenal dan beramah mesra ngan diorg! Tih tih tih). Jadi kakak, nak amik air pon aku leh soh mana2 adik yang aku mau. Bebudak tu lak, masing2 pon baru kenal satu sama lain, of cosla nak berkenalan gak. Aku mintak air, diorg bagi ngan kuih2 skali. Dan the winner here is the KAKAK. ;P

Fiza and Kak Mazlina nak temankan cari pomen tapi aku pikir baik habiskan kelas dulu. Kitorang bukannya familiar dengan area situ, mana lak nak carik pomen? So lepas selesai Zuhor, sambung balik kelas. Saja xmo buang masa.

Keajaiban #3: On the way to class, kitorang sempat kenal ngan Kak Ami yang bagitahu bebudak engineer ni mmg ada workshop praktikal kat lab tu. Soh aku carik Razali dan sebut je nama Kak Ami kat dia.

Habis kelas, aku teros cari Razali. Alhamdulillah, dia ada. Semuanya went so smoothly. Dengan terlupa nak spare some money dalam wallet, aku tekad kene tros terang je kat Razali. Sempat gak aku call talian hayat bank Nit soh trf duit, just in case. Thx Nit!

Budak ni pon ramah. Dok tanya macam2. And again, agaknya sbb dah terbiasa daripada zaman matrix dulu, aku laju je bgtau dia nama aku Ayu. Bila dia tanya nama penuh, aku cakap.... Mas Idayu. Huhuhuhu.... Buat dosa tak pasal2.

Razali paksa aku dok sbelah dia untuk blaja cara2 tukar tayar. Kalau2 terkena lagi in future, boleh buat sendiri. Aku tau dah jack the blue colour, tyre spanar size 21, cara pasang rim, cara pasang punat tayar.... Cara letak jack kat bawah kete. Mana taknye, agaknya sbb dah biasa ajar students tetiap hari, dia soh gak aku menonggeng tengok cara nak sendal jack. Garang gak budak nih!

But dia budak baik. Lepas tukar tayar, aku nak bagi duit kopi dia tolak. Doakan kesihatan dan keselamatan dia je, itu yang dia mintak. Adoiii sojuk ha perot den dongar dek oiii. Anak sapo lah ni?

Pengajaran untuk sumer: Jangan expect orang bagi duit untuk setiap pertolongan yang dihulurkan. Dapat kakak sengkek cam den ni, mau gigit bibir. Jadilah macam Adik Razali ni. InsyaAllah, akak doakan.

C'est fini!!! BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

1 comment:

nittrell said...

haha..point nye ada kat last paragraph..