Thursday, October 14, 2010

Pesanan untuk Sahabat Gadoh-ku

Do you like this post?
Pompuan, aku tau ko tengah sedey. Aku pon sedey gak. But this is life. Setiap orang ada cerita masing-masing. Welcome to my world!!! Kita takkan selalu dapat apa yang kita nak.

Aku baru habis ber-family meeting dengan ibu ngan nenek aku. Walopon buat kali ke-3 aku dengar syarahan yang sama, tentang isu yang sama dalam hidup, aku tetap ngan pendirian aku. Syarahan kali ni, aku nampak ibu aku dah agak 'longgar' berbanding dulu. Tak cepat melenting bila aku bagitau rancangan aku. Nenek tak banyak cakap, mungkin sebab tak berapa dengar. Syukur alhamdulillah.....

Dunia ni Allah cipta cukup besar, banyak tempat, pilihan dan peluang lain. Ko down pon tak guna, sebab even kalo ko sakit --- orang lain tetap akan sama. Aku tetap akan ketawa besar sambil goyang2 pipi tanpa teringat ko tengah menangis air mata darah kat kampung tu. Bangunan tu tetap teguh gak kat situ. Memang pedih kalo nak terima kenyataan --- Trust me, I know how it feels. 

Rezeki orang lain2.  Ada orang rezeki melimpah-ruah pon hidup tak happy. Asyik merungut gak. So, what the heck gurl? 

Ingat, you have to live your own life. Don't let other people control hidup ko. Aku pun buat mistakes yang sama. Aku ter-biarkan hari2 terakhir ni tentukan masa depan aku. Agak bodoh. Walopon sakit nak terima, it is a part of my learning phase. Next time, kita kena pastikan tak berulang lagi. Buat bende yang ko enjoy dalam dunia. Kalo ko suka travel, yok ikut aku - packing cepat. Kalo ko sakit hati ngan comments mak2 bedah yang bermuka2 depan ko kat FB tu --- Delete je status thread ko tu. Tak pon, remove je dari friends list ko. Kalo ko nyampah nengok muke aku, delete je muka aku teros. =P Nak wat canne, ramai orang dengki ngan profile pics aku. Ha ha ha.

Kita tak boleh baca apa ada dalam kepala orang lain. But you know what's in your own head. Kita tak tahu pon apa sebenarnya berlaku. Promises to promises. Tapi kesudahannya, Na Da. Aku sendiri pon tak dapat jawapan yang aku nak dengar. Just anggap manusia hanya boleh merancang, tapi ALLAH SWT yang tentukan.

Buck up, gurl! Ko kan kawan gadoh aku. Jangan jadi lemah sangat! Ko kene tunjuk kat depa yang mainkan perasaan kita --- ko jadik lebih kuat sebab perkara ni. In fact, ko kene ucap terima kasih kat diorg sebab jadikan ko lebih tabah. The rest, kita serahkan je pada Allah. Kalo depa sengaja mainkan, biar Allah SWT yang balas. Ingat depa suma ada anak2 dan keluarga. Kalo tak sengaja, sebagai hamba Allah SWT, kita maafkan saja. Sebab kita tak tahu apa sebenarnya berlaku. Tak ada orang berani nak explains. And due to that --- takkan kita nak terukkan lagi hidup kita?

My point is, yang penting, diri kita sendiri. Kita yang boleh memilih untuk terus2an makan hati atau pun cari jalan untuk gumbira. Bak kata ibu aku, kalo kite tuding satu jari kat orang bodoh, empat jari tuding pada kita balik sebab kite pilih untuk hidup dengan orang bodoh. (Itu ibu aku yg cakap. dia soh ko start packing utk hujung bulan. Suma dah ready.) Betullah tu, kalau kita hidup di kalangan orang2 bodoh dalam satu tempoh yang lama, penyakit akal tu akan berjangkit juga. Kita perlukan exposure, babe!!!

So, friend --- no regrets in life!!! Aku bosan kalo tak bergadoh ngan ko. =(

1 comment:

nittrell said...

huhu..u are so sweet? if you are a man, i propose to u down to my knee..but aiyakkk...astafirullah...bawa ngucap..yup u are rite..when they laugh to see i'm crying..i suffer from that..developing my energy to wake up again..why am i do this?? stop it...typing too much laks...yokk jom sgapora...jom jom..