Monday, March 21, 2011

Hari Makin Dekat --- Neves!

Do you like this post?
Hari ni dah masok minggu terakhir bagi FRIENEMY aku --- NitPitt, anak Pak Zain sebelom jadik isteri orang. Aku pon tompang neves gak sbb tetiap hari dia dok citer pasal persiapan kawen dia.

Seb bek aku x jadik Makcik Zizah, kalo dak, dah lama aku back-hand budak ni. Heheheh. Dari mgg lepas lagi tak settled hal baju untuk event kat Merapoh. Aku dok offer diri pon since last week lagi, tapi dia declined. Konon....hihihihi. As usual, gado la kejap pasal pilihan baju Si NitPitt yang tak ubah cam zaman Kak Ramlah Ram nya baju hati tu --- 80s daa.

Bebudak ni, kalo aku tegor --- depa igt aku ni suke komplen. Aku jujur la weiii. Aku pegang ngan kata2 ni, "a good friend akan tegur besfren dia kalo ternampak 'pupu' idong". Ini perumpamaan laa... Kalo x cantek, jgn harapla aku cakap cantek! Paling bagus pon, sbb nak jaga hati, aku takkan cakap pape.

Dan pesanan utk fwens aku, aku akan bgtau pendapat aku, positive and negative. And if u notice, bile negative, aku offered my help to improve mana yg mampu. Bukan komplen kosong sbb hasad dengki tau! (statement ni, aku tak penah bgtau sbb maluuuuuu auww. But hopefully uols paham la without aku sebut).

So --- berbalik citer last week, NitPitt ni dok sronok2 tried baju ngan bakal mak mertua dia. Tgh syok2 tried sambil dengar pujian "cantek" daripada bakal MIL dan kakak tailor tu, dia sent MMS kat aku.

Dapat je pic, aku tros tenung lama2. Cam speechless. Sunggoh Kak Ramlah!!! Aku replied, bgtau tak cantek. Tapi minah yg berpenyakit React-is-my-Respond (jgn melenting beb!) sama ngn aku ni tros replied sms dingin baek punya kat aku. Tersentap ati aku baca. Ngeh ngeh ngeh.

Tapi dok pikir, aku gak yg nak ngadap kat Merapoh, aku mintak 2nd dan 3rd opinion from ChiWaWa dan Kak Pembakar Kek. Sume bagi jawapan yg sama. And to send the message, aku serahkan pada Kak Pembakar Kek. Sbb antara kitorg tiga org (aku, NitPitt and Kak Pembakar Kek), akak ni punya cakap je leh percaya. Yang dua org lagi tu kaki menipu gak. Hehehe. Dan ternyata, NittPitt percaya gak akhirnya.

So ekoran daripada cerita mgg lepas, issue baju masih lom settled. Dan hari ni, alang-alang aku ada dating ngan bro Shabir ngan ChiWaWa kat Pandan Indah, kitorg pakat pergi teros settlekan sume.

Hal Rambo, insyaAllah akan settle hari Khamis. Aku kene pakat ngn Jack atau Shah lak nanti. Aku bersyukur gak la bro Shabir ni sgt berpengalaman. And since aku mmg very newbie dlm urusan ni, dia insist aku lalu setiap phases just to get the experience. And aku pon bersyukur gak Fwens Lung-ling aku still around, temankan. Kalo sorang2, agaknya tatau aa apa citer.

Pengalaman hari ni betul2 memenatkan. Kitorang sesat laa, seberang jalan ke hulu-hilir nak wat banker's chq --- haa, ni pon 1st time buat. Bro Shabir tu dok gelak je tgk kitorg. Sampai je, tros hidang air. Sebab dah berpeluh2 masam kot?

Selesai, kitorg gerak lak cari baju NittPitt. Alhamdulillah, it went as smooth as planned gak. Sebab dah Googled awal2 tentang location yg nak dituju. Ladies kat kedai tu pon ngaku, ini first time customer dia macam kitorang. Bagi idea kreatif!

Kira win-win deal la (specially tuk NitPitt laa) tadi sebab:

1) NitPitt dapat bawak balik 3 baju
2) Harga baju 3 x lebih murah
3) Dapat diskaun --- ini dia kita panggil networking skill!!!
4) Dapat accessories murah lagik
5) Duit tak kuar sesen pon sampai gaji masok (sebab Rena kene dulukan duit --- dibuli!!!)
6) Baju teros leh bawak balik Merapoh, xyah sewa ikut hari sangat
7) Bila nak pulangkan, Rena ngan ChiWaWa gak yg kene uruskan
8) Leh pakai baju cantek --- totally Kak Ramlah pon jeles kalo nengok.
9) ..... Dan Rena ngn ChiWaWa pon dapat baju gak!!!

---- and now, biji mata rasa panas. Lubang hidung tersumbat. Tekak asyik nak batuk. Demam dah datang. Nenek pon demam gak rupanye. So, kene tido awal!!!

Malam ni ibu balik dari Umrah. Tak larat nak tunggu. Pale dah mula pusing.

Haa --- satu lagi yg aku nak share ngn uols, baru belajar petang tadi. Kalo nak elakkan diri daripada penyakit / gangguan, leh amalkan membaca ayat2 Manzil. InsyaAllah... Can google ye, utk tau ayat2 Manzil ni yg mana.

Signing off fwens!!!

Gambar hiasan gak. Pic tentang post tak sesuai di-upload. ;) BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

2 comments:

nittrell said...

owhh...ko ngumpat aku kat sini ek..!!! takpelah..bende dah lepas...mmg tq bebnyk kat ko, chiwawa, teri2 and semua2 la...mmg terharu dpt penyokong kuat dari korang...without u olls..i will be dead u know...cheh wah...btw aku dah selamat hantar baju2 tu semlm...len kali leh sewa kat situ g...hohoho...tak perlu gi jejauh weiii...lagi satu...pas aku kawen ni, laki aku dah bnyk pesan n bg amanat...aku isau show kita t cane...nk joget die tak bg..hoho...takpela aku jadi pengurus ko pon takpe kan?? hehehe...aku kan dah dok kat kajang bangi ni...hoho..

p/s: Duit deposit ko tu nk transfer or tunggu aku msk keje...tak yah la ek..biar aku pegang dulu..ko tu boros kang..huahuahua.. ;)

Rena^CRuZee said...

show tu dah kensel. uhuk uhuk....athma, xleh perform!!!